Zumba: ”Vi har tagit Facebook och flyttat det till den verkliga världen”

Posted on 14 september, 2012 in Zumba

Citatet i rubriken kommer from George Gottl, f.d. Nike och numera på Zumba som huvudansvarig för zumbakläderna. Vad han åsyftar är en gemenskap zumbainstruktörer emellan skapad via ZIN, Zumba Instructor Network, nätverket som man kan bli medlem i som zumbainstruktör när man betalar månadsavgiften för att behålla sin licens. Med medlemskapet följer regelbunden tillgång till dvd:er och cd-skivor med musik och koreografi, klädrabatter i zumbaaffären, marknadsföringsmaterial, diskussionsforum, egen hemsida m.m. Man uppmuntras att bli entreprenör i Zumba. Endast betalande zumbainstruktörer är licensierade och får använda ”Zumba” som namn på sina klasser; de instruktörer som är licensierade finns listade på www.zumba.com.

Det är en smart affärsmodell från de tre Albertomännen (den förste är skaparen Beto, den andre är ekonomiexpert och den tredje är marknadsföringsgeni) och gör Zumba till ”det definitiva företaget för 2000-talet” (ibid.). Nyligen öppnade Harrods i London en avdelning tillägnad zumbakläder och nästa år startar man kontor i London, det första utanför Orlando i Florida där huvudkontoret ligger.

Själv har jag dansat zumba i ettochetthalvtår, med krok och allt från Zumba fast i munnen, fullt medveten om att jag är en del av fångsten – men det ger så mycket mer tillbaka! En stor del av det positiva är det ovan nämnda nätverket eller ”zumbafamiljen”, mer familjärt och nationellt benämnd. Man stöttar varandra, återkopplar och utvecklar varandra. Denna ”familj” ser jag förresten fram emot att få återse vid Zumbakryssningen, som går av stapeln för tredje gången i kommande helg.

Visste du förresten att ordet ”Zumba” är påhittat? Albertorna satt och funderade på ett namn på gruppträningsidén och gick igenom alfabetet och letade efter ord som liknar dansnamnet rumba – och kom till slut till den sista bokstaven Z … och så fick det bli! ”Zumba” är ett namn och ett substantiv – och får bara användas som ett substantiv – eller som Alberto Pearlman, en av de tre Albertorna säger: ”It’s illegal to say ’I’m going zumba-ing'” eller (tyvärr ganska vanligt och felaktigt) utbrista i ett ”Let’s Zumba!”. Säg alltså istället ”Let’s dance Zumba!” eller ”Let’s do Zumba!” så blir det korrekt.

Den 3 november kommer för övrigt zumbaskaparen Beto för första gången till Sverige. Köp biljett nu så kan du vara med och dansa till den unika fitnesskonserten på Stockholmsmässan! Det blir både ”förfest” (uppvärmning med lokala instruktörer) och efterfest, så klart. Och du, på en timmes zumbadansande så förbränner du 600-1000 kcal beroende på din kroppssammansättning och teknik (och inte ”2000 calories” vilket skulle motsvara 2 kcal (?) som det felaktigt står i Independentartikeln).

Zumbafacebookvänner! Vi ses på kryssningen. Det ska bli kul! Känn musiken och släpp loss!

comments: Closed