Vansbrosimningens eftertankar

Posted on 15 juli, 2008 in Simning

Simmade mitt tredje Vansbrosimningen i söndags och njöt 99 % av resan. Vi hade tur med vädret för solen sken vid starten och för det mesta under loppet, trots att det hade kommit regnskurar under resten av dagen.

Den 1 % som jag inte njöt av simningen var när jag gjorde nybörjarmisstaget att efter 100 meter börja justera mina simglasögon. Jag tryckte till dem för att få ut det sista av luften under dem så att de satt bättre fast mot huvudet, men jag glömde bort att jag ju hade vaselin på mina fingrar … Man kan lugnt säga att jag fick panik när jag tittade upp och såg — ingenting! Allt var suddigt och jag såg inte åt vilket håll jag skulle simma, samtidigt som vattnet var i uppror av alla som plaskade omkring mig. För en kort-kort sekund dök tanken upp att bryta loppet, men jag lugnade ned mig med några långa simtag. Jag tänkte att kanske kunde jag få lite papper från en av följebåtarna att torka bort vaselinet med? Nej, det skulle ta för mycket tid. Jag provade istället att skrapa bort vaselinet med naglarna och se, det hjälpte en aning; i varje fall så pass att jag åtminstone kunde se bojarna som man ska följa. Genom att luta huvudet på ett speciellt vis kunde jag se klarare och på detta vis fullföljde jag sedan resten av loppet. Sensmoral: Vidrör aldrig simglasögonens synfält med vaselinsmorda fingrar 🙂

Jag simmar förresten i badbyxor, vilket alltid lockar blickar. Vi var tre i min startgrupp kl. 12.45 som hade simbadbyxor; resten hade våtdräkt. I år var det faktiskt riktigt skönt i vattnet och jag frös inte en enda gång, jämfört med förra året (2007) då det var kallare. Det känns att vaselinet gör nytta genom att skapa ett extra lager av skydd. Det är dessutom lätt att få bort i duschen.

Vad tiden blev? Jag simmade 2 minuter snabbare än förra året, hamnade på 1.02 timme i tid och kände att jag kunde ha simmat ännu snabbare, inte bara för trasslet med simglasögonen i början utan för att jag helt enkelt kände mig stark. Med ett perfekt lopp kommer jag att komma under en timme, förhoppningsvis redan nästa år. Träningen ger i alla fall resultat, vilket är glädjande.

Vansbrosimningen är ett välarrangerat lopp och jag återkommer gärna nästa år.

comments: Closed