Underbart är kort: Windows 10 hälsade på men bara i fem timmar

Posted on 13 augusti, 2015 in Datorer, Palm, Windows, Linux

new-start-menu1
Idag kom äntligen Windows 10 som jag hade förbeställt sedan maj och väntat på sedan det officiella släppet den 29 juli. Jag såg med förväntan fram emot att få tillgång till ett omtalat och nytt operativsystem.

Glad i hågen klickade jag på uppgraderingsknappen och installationen tuffade igång. Efter drygt 2 timmar var allt klart och jag kunde logga in. Ikonerna var nya och det såg spännande ut. Nöjet varade tyvärr inte länge: Jag fick ganska snart ett fel som löd ”System Thread Exception Not Handled” och det bara efter någon minut som inloggad. Skärmen blev blå (BSOD, Blue Screen Of Death) och datorn gjorde sedan automatiskt en omstart. Felet upprepade sig likadant varje gång jag loggade in: Efter ca en minut kom felmeddelandet med den blå skärmen och datorn startade om.

Efter sökning på webben — med hjälp av min surfplatta eftersom datorn med Windows 10 ju gjorde omstart varje minut — så verkade problemet vara att grafikkortet och/eller dess drivrutin inte var kompatibel med Windows 10. Drivrutinen lyckades jag uppdatera genom några snabba klickningar; jag hade ju bara en minut på mig som inloggad, innan jag fick BSOD. Jag fick som ersättning Microsofts egen ”basic”-drivrutin. Detta hjälpte dock inte utan datorn envisades med att göra omstart på omstart även efter att drivrutinen hade blivit uppdaterad …

Eftersom drivrutinbytet inte hjälpte så verkade Windows 10-felet bero på min felaktiga hårdvara istället. För att dubbelkolla mjukvaran tänkte jag gå in i safe mode för att köra sfc /scannow (System File Checker). Här kom dagens nya insikt om det nya operativsystemet: Safe mode är inte tillgängligt från början när man startar Windows 10 utan man måste aktivera åtkomsten till den när man är inloggad! Microsofts beslut i det här fallet har att göra med optimeringen av uppstartstiden; man vill korta ned den maximalt. För att göra safe mode tillgängligt vid uppbootning måste man först vara inloggad och sedan köra msconfig via Windows-R-knapparna. I Boot-fliken kan man sedan aktivera Safe mode. Här hade jag också en minut på mig att göra detta, innan jag blev utloggad … (Puh!) Jag kunde sedan utföra systemfilskontrollen med sfc-kommandot, som gav som svar: ”Ja, alla filer finns, till 100 %.” Mjukvaran var alltså okej ,så långt.

Snopen och lurad på kakan, kändes det som, fick jag följaktligen ge upp hoppet om att just idag få köra Windows 10. Jag återställde (gjorde rollback) till Windows 7 i safe mode (eftersom vanlig mode på min dator gav systemfel och omstart efter en minut; se ovan) via Settings–>Update & Security i Windows 10. Detta gav visserligen en ombootningsloop men den gick att avbryta med shift-F8 så att jag kunde logga in i min gamla operativsystemmiljö igen.

Det får bli Windows 10 när jag köper ny dator istället! Eller som en gammal kurskollega påpekade på Facebook: ”Varför ha bråttom?”.

comments: Closed