Rekord i zumbatomicifierade deltagare på en dag

Posted on 18 oktober, 2012 in Zumbatomic

Idag satte jag rekord i antal zumbatomicifierade deltagare på en dag. Jag hann inte räkna alla men det var totalt tre klasser ur åk 2, 3 och 4 på Fridtunaskolan i Linköping, fast i omvänd ordning, som jag hade Zumbatomicklasser med på förmiddagen. Det var i samband med en aktivitetsdag som skolan hade. Det blev cirka 80 barn totalt, i åldrarna 8-10 år. Häftigt, utmanande och kul!

Det var dock inte meningen från början att det skulle bli så många, i alla fall inte per zumbatomicklass. Jag hade förvarnat arrangören om att ha mindre klasser, så jag skulle hinna lära mig de flesta namnen på barnen. Den önskningen hade tyvärr fallit bort, så nu blev det en normal skolklass, eller ca 30 deltagare, på varje Zumbatomictimme som jag dansade med; ett ”hav” med barn att hantera, kändes det som! Jag hade dock tur att de var så väldisciplinerade och lyssnade på mig (när jag senare satt och åt lunch med barnen så hade de t.ex. en kvarts tystnad under ledning av läraren i varje klass, mitt i maten; ett bra initiativ.). Glädjen som zumbamusiken sprider smittade av sig och skapade automatiskt uppmärksamhet hos klassen. Sedan hade jag även lite hjälp av lärarna ibland när barnen behövde lugnas ner.

Jag har alltid en planering för vad jag ska göra men är samtidigt flexibel för vad jag möter i klassen. Med de äldre var jag förberedd på att köra två koreografier, med de yngre en, och sedan leka en låt med alla klasser som avslutning, innan en nedvarvning och kort stretch. Det blev en reggaeton och cumbia med de äldre och en pingvindans med de små. Jag kände sedan att med dessa stora klasser så skulle en stretch inte fungera så jag improviserade i stunden fram en stor cirkel med barn och lärare där jag först tackade alla deltagare för deras uppmärksamhet, bra jobb och kreativitet i lekarna och sedan skickade jag en ”elektrisk signal” à la Electrificate-låten runt cirkeln som avslutning. Då fick vi en uppsamlande och lugn avslutning av passet ändå, trots missat stretch.

Med de äldre barnen lekte jag Stoppa-musiken-och-hitta-på-en-fitnessövning till den populära Dansa Pausa-låten. Jag tipsade barnen innan jag satte på musiken om att ta en rörelse som deras föräldrar brukade göra när de tränade, men eftersom det var ganska många som sade att deras föräldrar inte tränar (!) så fick barnen istället ta en favoritövning som de själva gillade från deras egen aktivitet (gymnastik, kampsport, fotboll etc.); där fanns för övrigt en tjej Fanny som kunde göra (och även visade efter klassen för mig) en handvolt (!).

Med de yngre lekte jag Stoppa-musiken-och-föreställ-ett-djur till samma låt som ovan. Eftersom jag hade testat leken under prova på-passen i Gamla Linköping i somras så hade jag ganska god koll på vilka djur som kunde tänkas dyka upp och gissade rätt på ganska många (haj, delfin, kanin och snigel). Däremot finns det alltid överraskningar när det gäller barn och så även den här gången, eller vad sägs om djur som gepard och sjöstjärna? Barnen var så nyfikna, danssugna och lättlärda!

PS! Visste du förresten att det inte finns något som heter ”Zumba för barn” eller ”Zumba for Kids”? Det finns bara Zumbatomic, följd av en åldersbeteckning 4-7 år (som kallas Lil’ Starz) respektive 8-11 år (Big Starz).

comments: Closed