Logik och Vasaloppet

Posted on 4 mars, 2007 in Övrigt, Skidåkning

Har precis sett Blood diamond med Leonardo DiCaprio, en riktigt bra äventyrsfilm om ett viktigt ämne: konfliktdiamanter. Gillade honom i Titanic och The Departed, men det här är det bästa som han har gjort, tycker jag.

Aah, just det: logikgåtan från igår. Sanna är riddare och Bert är knekt. Detta löser man genom att översätta utsagorna till ett enda logiskt uttryck för Sanna respektive Bert. Sedan testar man alla fyra kombinationer av sant och falskt, det vill säga, att Sanna eller Bert är riddare (sant värde på variabeln) eller inte (falskt värde på variabeln). När uttrycket är sant för både Sanna och Bert så är det de värdena på variablerna man söker. De logiska uttrycken:

Sanna-Bert-logik

Idag hejar jag på farsan, som åker Vasaloppet för tjugo-n:te gången. Kul att följa på nätet. Han har hållt en god fart på 11-14 km i timmen. Han hade visst inte behövt stanna för att valla om en enda gång. Härligt!

Sedan har jag passat på att byta elbolag; det var dags nu, när det gamla bolagets räkningar bara blev större och större.

comments: Closed