Ferlindoppet i Filipstad eller Vaselin i naveln igen

Posted on 31 juli, 2010 in Simning

Min simning i år, både träning och tävling, har både känts och gått bra, så för första gången har jag fortsatt tävlandet även efter Vansbrosimningen.

Den främsta sporren är att införskaffa Open Water Trophy. Då måste man simma minst tre av de olika lopp som ingår i trofén. Vansbrosimningen är ett av loppen, vilket jag har avklarat. Jag har valt att sedan simma Ferlindoppet, som jag gjorde idag, och  Göta kanalsimmet, som är nästa lördag.

Jag använde förberedelserna inför Vansbrosimningen som mall även för Ferlindoppet, inklusive vad och när jag äter innan loppet och när och hur jag byter om och tar på mig vaselin; jag simmar alltså ej i våtdräkt utan kör med badbyxor; vaselinet skyddar mot och fördröjer nedkylning. Vattnet höll dock en behaglig temperatur och det var gott om plats på ”banan” så att man i starten inte behövde trängas för att snabbt kunna hitta sin egen rytm. Det blåste dock en del, vilket gjorde att det blev vågor i vattnet, vilket kändes ovant.

Min sluttid blev ca 26 min. för de 1300 metrarna (har inte sett de officiella resultaten än) och jag är väldigt näjd me det. Under loppet hade jag dock problem med andningen; jag fick egentligen inte igång den ordentligt och kände att jag inte kunde ta riktigt så djupa andetag som jag brukar. Funderar på vad som kan vara orsaken; månne att jag har tappat lite av formen efter Vansbrosimningen, som ju var för tre veckor sedan och jag har inte t.ex. kört ett ordentligt intervallpass sedan dess.

Det var kul att besöka Filipstad även under sommartid. Annars brukar jag bara vara där i samband med vasaloppsresan, då skidklubben alltid stannar till vid värdshuset för att äta lunch; jag åt förresten lunch där även nu (vanor är svåra att bryta …). Det tar knappt tre timmar med bil från Linköping till Filipstad, om man åker via Borensberg, Askersund, Laxå och Karlskoga.

Att tävla i Ferlindoppet är som att komma till en stor familj; det är inte så många som deltar i loppet och de flesta kommer från trakten inom några mils radie. Alla som stiger upp ur vattnet vid målet efter loppet blir snabbintervjuade: Hur kändes det? Var det kallt? Kommer du tillbaka även nästa år? Jag svarade att det var skönt, inte alls kallt och jag kan tänka mig att komma tillbaka.

Apropå utlänningar: Jag såg några från en simklubb i Uppsala och hörde vid lottdragningen att det fanns tävlingsdeltagare från Stockholm. En kändis fanns också med: paralympiern Anders Olsson, som kom trea i tävlingsklassen; han skulle senare iväg till VM i Holland och representera Sverige.

Sedan vann jag i dragningen av de utlottade priserna på slutet! Jag fick ett fotvårdsset, vilket jag ju kommer att ha nytta av när jag tränar inför Lidingöloppet härnäst.

comments: Closed