Dans med en stol

Posted on 23 juli, 2012 in Bodypump, Step, Zumba

Jag har under sommaren börjat med Zumba Sentao-klasser på prov och måste säga att passupplägget är genomtänkt konstruerat och fyller en tydlig nisch i träningsvärlden.

Som van step up-instruktör ler jag igenkännande när jag koreograferar låtar för Zumba Sentao: Det är en liknande fyrkant framför mig som jag måste röra mig bakom, framför och runt om, dock med skillnaden att jag aldrig kan kliva upp på stolen med båda fötterna som jag gör på step up-brädan. Dessutom kan jag enkelt ta tag i stolens ryggstöd och vrida hela stolen inför eller mitt i låtar. Med mottot ”lämna ingen del av stolen orörd” från handboken i huvudet flödar min kreativitet ytterligare när jag sätter samman passet och tänker ut övergångar mellan övningar och låtar. Jag kan även använda stolen som balansstöd för utmanande styrkeövningar eller stretchövningar — eller bara sitta ned på den för att träna magmusklerna.

Ett Zumba Sentao-pass är sedan utmanande att instruera: Det kräver tydliga instruktioner såväl muntligt som kroppsligt med armar ansikte och kropp. Ett pass ska vara utformat för alla, så jag måste kunna ge alternativ till övningarna i olika tempon samtidigt som jag instruerar. Detta är stimulerande som instruktör och jag älskar det!

Allt förenas för mig i ett Zumba Sentao-pass: Jag får användning för all min kunskap om hur man instruerar såväl styrkeklasser (Bodypump) som aerobics- och zumbaklasser samtidigt. Helheten blir slutligen större än delarna, vilket jag med äkta glädje kan ge till deltagarna.

comments: Closed