Cykelregler

Posted on 24 juli, 2007 in Löpning, Vett och etikett

Nu tror jag att jag vet varför många har svårt för att välja vilken sida de ska promenera på när de ska ta sig fram på den kombinerade cykel- och gångbanan. Det är den lilla blå tilläggsskyltens fel; den fyrkantiga med de vita pilarna placerad under den runda med cykeln och det gående paret.

Det här fick mig på rätt spår i gåtan: Häromdagen hann jag nämligen i fatt och förbi en mor och hennes dotter som gick på rätt sida — den vänstra — men jag noterade i ögonvrån att de började byta sida när jag precis hade passerat dem. ”Vi går på fel sida”, hörde jag sedan dottern säga. Jag saktade ner, vände mig om och tittade på dem, log och sa: ”Nädå, det var rätt sida från början.” ”Men pilarna på skylten då?” undrade dottern. ”Lugn”, sa jag. ”Pilarna gäller för cyklarna. Fotgängare ska alltid möta trafiken och alltså gå på vänster sida. Inte vill jag bli överraskad av en cyklist i ryggen.” Jag är dock inte en petimäter i saken, utan har som princip att väja för de gångare som är äldre än jag eller av motsatt kön, om jag skulle få möte av någon som råkar gå på fel sida.

Var och joggade runt 5 km-spåret före kvällsmaten idag i fyra-och-en-halv-minut-pe r-kilometer-tempo. Det var fortfarande blött på sina ställen i skogen men jag njöt. Hade nya skor som kändes bra. Jag kunde slappna av i löpningen och kom snabbt in i ett skönt och meditativt stadium. Efteråt körde jag extra styrka och löpteknik.

comments: Closed