Är du ärlig?

Posted on 3 mars, 2007 in Övrigt

Är du ärlig eller inte? Naturligtvis är du ärlig, men kom att tänka på frågan när jag såg en webbenkät på temat.

Att ställa en fråga till en mängd med personer (via webben) om de alltid är ärliga när de besvarar någons frågor får mig att tänka på den antika paradoxen: ”Kretensaren säger att alla kretensare alltid ljuger. Talar han då sanning?” Om han talar sanning så ljuger han, eftersom han själv ingår i den grupp som han uttalar sig om — och av samma anledning gäller att om han ljuger så talar han sanning! Så frågan är hur stor nytta man har av en sådan webbenkät?

… eller vad sägs om följande filosofiska dilemma, ett av flera som vi var ett gäng kompisar som funderade på under gymnasietiden i Lund:

Antag att riddare är personer som vet allt och alltid talar sanning, medan knektar är sådana som också vet allt men alltid ljuger. Antag vidare att du möter två kompisar på webben, Sanna och Bert. Sanna säger följande: ”Bert skulle kunna påstå att det inte är sant att antingen jag är en knekt eller att Bert är en knekt.” Bert avslöjar sedan: ”Jag är en knekt och om Sanna är en riddare så är både jag en knekt och Sanna och jag båda riddare eller båda knektar.” Vad är Sanna respektive Bert för något: riddare eller knekt? (Svar imorgon 😉 )

Annars har dagen gått på sparlåga. Gick en runda på Tornby men konstaterade att det var alldeles för mycket folk och bilar överallt, vilket var stressigt. Vad tänkte jag på, när det är lördag och jag ska ta det lugnt? Hann precis hem för att lyssna på På minuten och såg reprisen på Stockholm Live — fick ont i magen av allt skrattande! — och gick sedan stadsdelen runt med stavarna; fick upp pulsen från 48 till 80 bpm. Imorgon avslutar jag veckan med mer seriös träning, som alltid numera.

comments: Closed